Festa Major ’13

 

Si l’Ajuntament d’Esplugues volgués, el conflicte que 9 persones arrosseguen fa anys per la defensa de Collserola i en contra de l’edificació del pla Caufec es resoldria ràpid. Ràpid, sense despeses judicials i sense que uns veïns del poble visquin amb l’angoixa que suposa esperar durant anys un judici amb un possible ingrés a presó d’entre 3-5 anys si comptem l’acumulació de causes.

 

Des de que l’any 2007 els Mossos d’Esquadra i el 2009 la Policia Local van assenyalar a diverses persones de la Plataforma Popular contra el pla Caufec com a culpables d’agredir agents i altres delictes, el conflicte polític al voltant d’un projecte urbanístic va esdevenir repressiu i penal.

 

La lluita contra la imposició del pla Caufec com a projecte especulatiu i de luxe que ompliria de ciment la muntanya d’Esplugues era i és una lluita política. Els propòsits d’alguns empresaris i polítics van esdevenir realitat gràcies a la majoria absolutista del partit que segueix governant en solitari al nostre poble. Les associacions veïnals oposades al megaprojecte urbanístic volien dialogar, negociar i pactar altres sortides a la bestiesa que es va aprovar.

 

Després d’anys intentant que el PSC acceptés alguna rebaixa d’alçades als gratacels, la Plataforma Popular contra el pla Caufec on s’hi van aplegar diversitat de persones i col·lectius per a frenar el disbarat arquitectònic i l’agressió ecològica va decidir fer front al conflicte polític sortint al carrer amb la desobediència com a eina de difusió. Mai es va trencar res, mai es va agredir a ningú, va arribar un dia en que van desaparèixer les pintades a les parets i els cartells amb cola; a canvi, va haver-hi molt de soroll, molta acció mediàtica, molta presència al carrer, als plens, als actes. L’objectiu: discutir els efectes del pla Caufec i les seves conseqüències per al poble d’Esplugues, fer enrere decisions preses, replantejar el suposat benefici dels fets consumats d’una majoria tancada al diàleg.

 

No cal insistir gaire en que l’actual situació econòmica que viu el país fa bons i raonables els arguments contraris al pla Caufec mentre qui ho defensava ara tindria uns gegants de ciment i formigó buits i sense activitat comercial.

 

>> Trobada amb l’Ajuntament <<

El febrer de 2013, un grup de persones del col·lectiu ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ es van reunir amb Joan Abella (advocat de l’Ajuntament) per tal de proposar un acostament i possible acord extrajudicial amb els agents de la Policia Local que van estar presents a l’actuació del desallotjament del ple de l’Ajuntament de 2009 i que van elaborar l’atestat que va donar lloc a l’actual procés judicial. L’objectiu és avançar un procés de mediació, figura legal que el Departament de Justícia promou per tal de resoldre conflictes abans d’arribar a judici per tal d’estalviar despeses judicials i accelerar l’acció dels tribunals de justícia alleugerint la sobresaturació de diligències als despatxos.

 

Aquest no és l’únic cas als jutjats relacionat amb la la lluita contra el pla Caufec. Darrerament les persones imputades arran d’una manifestació de 2007 també han rebut diferents comunicacions que les emplacen a anar a alguna comissaria de Mossos o a jutjats a recollir notificacions diverses. L’objectiu de la trobada amb l’Ajuntament era treballar la via de la mediació; han passat molts dies sense obtenir resposta a les trucades i encara el col·lectiu ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ no sap si l’equip de govern de l’Ajuntament té la intenció d’arribar a un acord que afavoreixi a totes les parts i eviti arribar a judici.

 

Per a desactivar i reprimir els moviments que són crítics amb el sistema i les seves decisions es fan servir primer l’acció policial i després, un sistema més lent, angoixant i repressor: el de les citacions als jutjats, que sovint suposen penes de presó per a accions de caràcter reivindicatiu i pacífic. Els dubtes que ens envaeixen són: fins a quin punt l’equip de govern d’Esplugues està d’acord en que això sigui així? ja els sembla bé que les persones encausades “paguin” la gosadia d’oposar-se al Pla Caufec? Com pot ser que un sistema democràtic reprimeixi a qui planta cara a un model urbanístic de dubtosa ètica i sostenibilitat i evident incompatibilitat amb el bé comú? Potser ajudaria a esvair aquestes sospites una actitud clara i decidida de l’Ajuntament d’Esplugues per a la resolució d’aquest conflicte polític.

 

Mediem?


Loading