Problemàtica actual

1. Problemàtica actual

1.1. Casos judicials

En l’actualitat hi ha dues causes judicials obertes arran de dues accions diferents relatives al Pla CAUFEC.

La primera d’aquestes accions té lloc el 6 d’octubre del 2007 sota el lema “Aturem les màquines”. Es convoca una manifestació que acaba als terrenys afectats pel Pla CAUFEC en els quals començaven les obres d’urbanització. La manifestació, amb més d’un miler d’assistents, té un caràcter festiu i no hi ha ni detencions ni identificacions policials.

La segona acció és del 19 de març del 2009. Es tracta d’una convocatòria de protesta davant l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat arran de l’entrada a la presó d’una persona com a conseqüència d’una pena multa de 60 € imposada per una protesta anterior contra el Pla CAUFEC. Aquell dia el ple municipal té previst debatre una moció de suport a aquesta persona i hi ha una concentració on participen uns 300 assistents. El tancament de l’accés a l’Ajuntament per part de la Policia Local provoca escenes de tensió. No obstant, de nou, tampoc es realitzen identificacions ni detencions.

6 persones per la primera acció i 7 per la segona han estat acusades d’atemptat a l’autoritat, desordres públics i faltes de desobediència i lesions. La petició fiscal per tots dos processos puja a 27 anys i 6 mesos de presó, penes multa de 600 dies (substituïbles per 11.300 €) i indemnitzacions de 5.670 €. Aquestes peticions suposarien l’entrada a presó directa per a 6 persones i multes econòmiques per a 3 més. Ambdós judicis són penals, no de faltes, i acusen a les mateixes persones. El fet que es demanin penes de presó en tots dos processos crea una duplicitat, és a dir, que aquestes persones que no tenien antecedents penals podrien anar a la presó perquè el primer judici crea antecedents de cara al segon.
Actualment encara no s’ha convocat la data de judici. S’han realitzat escrits d’al·legació i 8 persones ja han fet la seva primera declaració. També s’han presentat una sèrie de proves (vídeos i fotos) i testimonis que demostren la innocència dels acusats.

1.2. Relació de l’oposició amb la justícia

1.2.1. Imputacions i judicis

L’oposició jurídico-administrativa s’inicià primerament per la Coordinadora d’Associacions veïnals del poble. Alhora el moviment d’oposició i de lluita contra el Pla CAUFEC es va desenvolupar a través d’accions de desobediència popular o civil convocades públicament i sempre en presència dels mitjans de comunicació: encadenaments a llocs públics i privats, bidons de ciment, manifestacions amb àmplia diversitat de gent i activitats vàries. Tot i que mai es va trencar res ni es va fer mal a ningú a finals del 2008 un total de 57 persones havien acumulat 194 denúncies fruit de 14 accions. Cal remarcar que un terç d’aquestes les van acumular 5 de les persones implicades.

En resposta a la majoria de sentències judicials en forma de pena multa la posició unànime de tot el col·lectiu i les persones denunciades ha estat la d’insubmissió i desobediència davant d’aquestes i la seva aplicació negant-se a pagar-les.

Més info: Fets i imputacions

1.2.2. Tractament policial

El tractament policial de l’oposició al Pla CAUFEC coincideix amb el traspàs de competències entre la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.

Fins aquell moment en totes les accions realitzades hi havia la presència de la Policia Local o de la Policia Nacional, i les conseqüències sempre eren el desallotjament del saló de plens o despenjar a alguna de les persones del balcó de la casa de la vila, però sense que els autors de l’acció fossin detinguts ni imputats per cap càrrec. La Policia Nacional en aquells moments actua sota els paràmetres del “Plan Policia 2000”. Aquest pla segueix un cànon on depenent del col·lectiu del qual es forma part (moviment ocupa, associacions veïnals, entitats…) es pot ser més o menys criminalitzat.

Amb l’arribada dels Mossos a Esplugues el novembre de 2006 la dinàmica canvia i esdevé sempre la mateixa en les accions realitzades. Una mateixa acusació per tot tipus d’acció de resistència no violenta: identificar els autors i imputar càrrecs de desordres públics, desobediència a l’autoritat i resistència. La Plataforma contra el Pla CAUFEC segueix caracteritzant-se per ser un moviment veïnal. És el tractament dels cossos policials el que s’ha endurit.

Loading