Solució Política

Exigim l’arxivament del cas

Ara que tornen els judicis amb els quals volen castigar a diferents activistes contra el megaprojecte urbanístic pla Caufec a Esplugues de Llobregat —entre altres raons, aturat gràcies a aquests encausats—. La moralina que vol imposar el poder es que ha de quedar clar que protestar és sinònim de tenir problemes amb la Justícia i la Policia (amb majúscules). Els dos judicis que vénen i que poden implicar presó a sis veïns d’Esplugues són una represàlia a la crítica contra el pla Caufec i la manera com van gosar plantar cara al Poder (de nou amb majúscules): són caps de turc per haver qüestionat públicament el projecte de l’ajuntament i les promotores urbanístiques, les seves irregularitats i conxorxes. I la dita moralina no és assumpte menor: la situació actual de retallades i crispació social necessita exemples de càstig per intentar aturar possibles mobilitzacions. Potser creuen que amb la presó o l’amenaça d’ella els poden “resocialitzar” o treure’ls del mapa?

Els encausats sempre han assumit les conseqüències judicials i socials dels seus actes —com no podia ser d’una altra manera—. Sempre han donat la cara. Tothom els coneix al poble i sempre han denunciat l’especulació urbanística i la majoria absolutista del PSC amb mètodes de protesta típics dels moviments veïnals i d’altres emmarcats en l’anomenada desobediència civil apresos dels moviments ecologistes i antimilitaristes.

Es precisament per això que la línia d’acció és molt clara: no han pegat mai a ningú, no han trencat res, no han fet servir la violència, però si enganxen cartells amb cinta adhesiva i no pintem parets amb sprai!! I ho han fet per principis, perquè sempre han tingut molta cura del rebuig que podien generar els seus actes i perquè sabien les conseqüències penals de certes activitats.

Hi ha una evident desproporció en relació a allò que han fet, allò que diuen que han fet i allò pel que volen condemnar-los: els volen jutjar com si haguéssin fet allò que eren molt conscients de no fer mai. És per això que hi ha una intencionalitat i responsabilitat política de generar aquesta situació; la conclusió és que la solució només pot ser política.

Per acabar aquesta reflexió, cal obrir el debat sobre la raó dels arguments contra el Pla Caufec. Les protestes eren —i ho continuen sent— per un model de desenvolupament especulatiu que ha acabat sent una realitat ja que la bombolla immobiliària que afectava a Esplugues ha esfondrat el pla Caufec.

Sense cap mena de dubte, exigim l’arxivament del cas. I com l’origen de la lluita és un moviment popular i veïnal d’oposició a un pla especulatiu, aquesta exigència també ha de ser popular. Com el problema és polític, la solució ha de ser política.

Un pacte de conformitat?

Com es considera que la solució del conflicte ha de ser política, hi ha hagut reunions amb el govern local i els partits de l’oposició per tal d’arribar a un pacte de conformitat. L’objectiu és pactar un acord en base a una conformitat entre les parts implicades per evitar arribar a judici. L’acord es considera una eina política que ha d’anar acompanyada de la pressió social i política adequada per tal de que el pacte de conformitat arribi a la fiscalia que ha de valorar la continuïtat del procés judicial. Malgrat els apropaments, encara no hi ha pacte però sí hi ha gestos de l’equip de govern i de la resta de forces polítiques com la declaració institucional.

Mocions i declaracions

El 15 de febrer de 2012 els grups municipals d’ICV-EUiA i ERC-Re-GpE va presentar una moció de suport als encausats per les accions en contra del Pla Caufec a la sessió ordinària del ple municipal.

Descarrega la moció de suport als encausats rebutjada pel Ple Municipal al febrer de 2012

L’objectiu era que el ple de l’Ajuntament mostrés la seva solidaritat amb els inculpats “considerant que no és raonable que pels fets que presumptament es van produir en les dues accions contra el pla CAUFEC, es demanin penes de presó, perquè en cap cas poden ser considerats delictes sinó faltes i, conseqüentment, no haurien de ser jutjats per la via penal”.

Hi van votar a favor ICV-EUiA i ERC-Re-GpE, en contra el PSC i es van abstenir CiU i PP. La moció es va rebutjar per majoria simple.

Més endavant, al juny de 2012, el Ple Municipal va aprovar una declaració institucional de suport als encausats que afirma:

“Correspon als tribunals de justícia, com es propi de  com és propi de l’Estat de dret en el qual vivim, l’anàlisi i la valoració del fets succeïts, de la participació efectiva en els mateixos de determinades persones i, finalment, la imposició, en el seu cas, de les sancions determinades en les normes. No obstant, aquest Consistori considera oportú manifestar que, donada la importància de les condemnes que potencialment poden ser imposades, desproporcionades pel que fa als fets presumptament comesos, es fa imprescindible una aplicació de les normesvigents moderada i temperada pels principis de proporcionalitat i equitat.”

Declaració institucional Ajuntament Esplugues juny 2012

Tots els partits polítics van estar-hi d’acord.

 

Loading