La campanya “Ni muts ni a la gàbia” en suport amb les 9 persones imputades per denunciar el Pla Caufec s’ha reactivat aquests dies amb l’edició de videos i recollida de signatures. Fins al dis d’avui, s’han editat tres videos, el primer que porta per títol el explica el projecte urbanístic i les lluites que s’han realitzat per frenar-lo així com la repressió que han generat per aturar el moviment de protesta.
Els altres dos ( i ) i que durant dies anirant apareixen més sota el títol “Aquest Nadal neix una estrella”, tenen com objectiu denunciar la repressió que s’ha exercit d’una manera humorística.
De les 9 persones, 6 podrien anar a la presó directament
Arrel de dues accions relatives al Pla Caufec, 9 persones estan imputades penalment amb una petició fiscal de més de 25 anys de presó. Aixó comportaria l’empresonament directe per 6 d’elles. Les persones imputades han actuat diverses vegades per explicar i denunciar el Pla Caufec. Ho han fet des de l’àmbit judicial fins a la movilització popular, fent ús legítim de la desobediència civil, sempre a cara descoberta i sense amagar les seves idees. La majoria d’elles, són persones implicades en la vida associativa d’Esplugues de Llobregat.
en el marc d’una manifestació festiva i desenfadada en protesta per les execucions de les primeres obres del Pla Caufec. La manifestació, on hi van participar prop de 1000 persones i en la que no es va identificar ni detenir a ningú, va acabar amb l´opertura d’un procés judicial on s’atribuiren uns fets exagerats i distorsionats a 6 persones: delictes d’atemptat a l’autoritat, de desordes públics i faltes de desobediència.
Els segons fets són de l’any 2009. Una persona d’Esplugues entrava 10 dies a la presó a causa duna pena-multa de 60 euros. El ple municipal debatia una moció de suport per aquesta persona i s’havia convocat una concentració de suport on van participar 200 persones. La Policia Local va impedir l’accés a l’Ajuntament, provocant una situació de tensió general i responent amb porres d’antiavalots, cascos i escuts. Altre cop sense identificar ni detenir a ningú es va iniciar un procediment judicial que ha acabat amb la imputació de 7 persones acusades de: delictes d’atemptat a l’autoritat, delictes de desordes púbics i faltes de lesions.
Vint anys de lluita en defensa del territori i en contra de l’especulació
20 anys després d’iniciar la lluita contra un megaprojecte urbanístic que avui està aturat a causa de la bombolla immobiliària al peu de Sant Pere Màrtir, un gran grup de persones han patit la persecució de la justícia pel so fet d’haver promogut la conscienciació i la denúncia. La mateixa desproporció que significa l’anomenat Pla Caufec a Esplugues de Llobregat és aplicada a qui s’hi oposi.
Aquestes noves imputacions se sumen al total de més de 70 persones amb diverses causes judicials fruit de la seva oposició al Pla Caufec. Durant aquests anys s’han obert més 200 causes. En algunes, la Generalitat s’ha personat com a acusació i la família Sanahuja a través de les empreses contractades per a la edificació també s’ha personat en diversos judicis.
Pla Caufec o Porta de Barcelona
Actualment el projecte urbanístic està aturat. Les fases de soterrament, la d’urbanització dels carrers i d’ajardinament estan pràcticament enllestides. Però encara no hi ha cap edifici construit. La promotora Sacresa, propietària de Caufec, està intervinguda judicialment degut a l´obertura d’un Concurs de Creditors. Això no vol dir que el Pla Caufec estigui aturat definitivament, sinó que, únicament ho està temporalment.
El Pla Caufec o Porta de Barcelona, batejat així pel tripartit és un projecte urbanístic sobre 234.000 m2 al municipi d’Esplugues de Llobregat, tocant al parc de Collserola. La part més extensa es troba tocant al barri barri de Finestrelles (a tocar de l’hospital Sant Joan de Déu), i l’altra elimina un dels punts verds del barri de Can Vidalet. El projecte preveu construir 16 blocs d’habitatges, dues torres d’oficines de 115 metres d’alçada, 4 blocs d’habitatges, 6 torres d’oficines (28 metres d’alçada), 3 torres d’habitatge a preu taxat o protegits, el centre comercial més gran de la zona nord de Barcelona i l’eliminació del poc patrimoni popular d’Esplugues (Can Casas, Can Tomba, Can Biel i Can Oliveres). El projecte també preveu 600 vivendes de luxe i ofereix la miserable quantitat de 120 habitatges a preu taxat i dos equipaments privats per maquillar el pla especulatiu.
El soterrament de les línies d’alta tensió ha estat l’excusa perfecte on s’agafen tots els participants de la trama immobiliària. Fecsa es va oferir voluntària per assumir els elevats costos de l’operació i el govern de Jordi Pujol es va saltar el PGM (Pla General Metropolità) i el terreny edificable va augmntar de 30.000 m2 a 234.000 m2.
Aleshores apareix la promotora SACRESA, que associada amb ACS (Florentino Pérez), que va iniciar una estratègia de pressions amb el vist-i-plau de l’Ajuntament. Més endavant es crear l’empresa Caufec S.A (formada per Fecsa, Cauval i Profesa) i s’entra en el ball de xifres i compensacions (1150 milions de guanys per l’Ajuntament, aportacions de SACRESA de 500 milions per portar el metro…). Toni Pérez, ex-alcalde d’Esplugues, és inhabilitat per prevaricació i Enric Giner, actual gerent amb un sou molt elevat, s’encarrega de convèncer a les associacions de veïns i exerceix la repressió amb els insurgents; d’altra banda, Pilar Díaz, actual alcaldessa, es converteix en l’aliada dels empresaris i segueix el projecte del seus predecessors . Tot i les protestes populars, el pla és aprovat el 2001 pel govern de Jordi Pujol i el 2004 pel govern Tripartit.
Sobre el que havia de ser el projcete del Pla Caufec, l’herba ha crescut fins al punt que ha passat a convertir-se ja en matolls, gairebé de sabana africana. El cartell del xiringuito a peu d’obra que havia de vendre pisos com xurros ha mig caigut. Els parcs infantils apareixen nous i semiprecintats amb una cinta plàstica amb el nom de la constructora que va urbanitzar aquesta part de Finestrelles. Algun pare l’ha trencat per deixar que el seu fill s’hi pugui gronxar. No hi ha ni una sola excavadora ni cap formigonera. Els solars estan fins i tot per desbrossar. El projecte Porta Barcelona està completament aturat.
NI MUTS NI A LA GÀBIA