El proper dijous 3 de desembre explicarem totes les novetats judicials i la reactivació de la campanya Ni Muts Ni a la Gàbia per fer front al judici que es farà a principis del 2016 i que acusa a vuit veins d’Esplugues de Llobregat i que poden sinificar l’ingrès directe a presó d’algun d’ells.
27 de novembre – Ateneu Popular d’Esplugues
La gent que des de 1991 hem desobeït la imposició del pla Caufec-Porta Barcelona tornem a enfrontar-nos a un judici els dies 18 i 19 de gener de 2016. El jutjat penal número 11 de Barcelona ha citat a 8 veïns en defensa de Collserola acusats per la Fiscalia de 9 delictes d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics així com de 8 faltes de lesions i contra l’ordre públic. Total: 15 anys de presó, penes-multa per valor de 6.300 euros (o bé, 11 mesos i 20 dies de presó) i 5.050 euros d’indemnització a 5 policies locals.
Ara que la desobediència està de moda esperem que amb aquests mèrits ens facin un lloc al futur Ministeri de Desobediència, Defensa del Territori i Lluita contra la Repressió. Si no, de moment ens conformem amb una retirada de càrrecs, una disculpa pública de tot l’entramat públic-privat que impulsa el pla Caufec i la derogació de tot projecte que pretengui cimentar Collserola. Ja només amb la primera condició el poder s’estalviaria una altra campanya de ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ que tot just comença de nou.
Els fets pels quals se’ns jutja ara no són cap novetat, i n’hem parlat uns quants cops. Es tracta d’una protesta el 18 de març de 2009 a causa del llavors imminent empresonament d’un opositor al pla Caufec. Unes 300 persones entren a l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat durant la celebració d’un ple municipal amb crits de «No al pla Caufec» i «Insubmissió a les penes-multa». La policia local ho intenta evitar de males maneres —i amb pèssima pràctica i eficiència— just el dia que estrena material antidisturbis. Allà es repeteix el modus operandi al qual ens han acostumat: ni durant ni després dels fets (suposadament taaaaaan greus) hi ha cap identificació ni detenció; mesos després les persones de sempre (els mateixos que ja vam ser jutjats i absolts fa un any —i detinguts, multats i jutjats en dotzenes d’ocasions anteriors per la nostra oposició a la política espluguina del totxo—) som notificats del procediment judicial en contra.
Fa anys que denunciem el capitalisme especulador a Esplugues de Llobregat i l’ús de la repressió com a model de gestió de la protesta popular. Les accions contra el pla Caufec i les seves conseqüències sempre han estat públiques i noviolentes amb l’objectiu de cridar al màxim l’atenció de la població i els mitjans de comunicació per tal de difondre els arguments de la lluita. Tres dels veïns que serem jutjats tenim risc real d’ingrés a presó amb demandes fiscals de 3 anys de condemna a més dels 11 mesos i 20 dies en penes-multa que acumulem entre tots.
Fixeu-vos si la cosa se surt de mare que malgrat el govern local estigui darrere les acusacions el Ple Municipal d’Esplugues va aprovar per unanimitat el juny de 2012 una declaració institucional de suport als encausats que qualifica de «desproporcionades les condemnes que potencialment poden ser imposades». Des de febrer de 2013 membres de ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ ens hem reunit amb representants municipals per tal de proposar un acostament i possible acord extrajudicial amb els agents de la Policia Local que varen participar en el desallotjament del ple de l’Ajuntament i que van elaborar l’atestat que va donar lloc al procés penal. L’objectiu era avançar un procés de mediació, figura legal que el Departament de Justícia promou per tal de resoldre conflictes abans d’arribar a judici i així estalviar despeses i alleugerir la saturació de diligències als despatxos. Avui dia no hi ha cap avenç malgrat que PSC, ERC, ICV i CiU van ratificar al ple del 18 de juny de 2014 que aniran a Fiscalia amb un escrit que consensuaran. Seguirem insistint fins al mateix dia del judici.
Com ja hem dit repetidament, l’oposició al pla Caufec forma part d’un conflicte polític iniciat el 1991 que no es pot tractar penalment. Sempre hem buscat solucions i mediar amb l’ajuntament de diferents maneres: les manifestacions i accions al carrer així com aquests processos penals són les conseqüències d’una mala gestió política del conflicte. Entre els anys 2004 i 2009 més de 70 persones vam acumular unes 200 causes a jutjats per accions en contra de l’edificació del pla Caufec. Ara, set anys després d’uns fets emmarcats en la protesta per la repressió associada a la nostra lluita veïnal i noviolenta, ens tornen a citar. No cal dir que la desobediència —de fet o de pensament— ens pot portar a la presó (com sempre ha estat). No cal dir que seguirem desobeint les seves imposicions.
Joan Prat / DIRECTA / 18-11-2015
Les encausades han estat citades al jutjat el 18 de gener per uns fets denunciats per la policia local fa sis anys, quan una concentració veïnal contrària al projecte urbanístic del pla Caufec-Porta Barcelona va irrompre al ple de l’Ajuntament
Durant les setmanes prèvies al primer judici vinculat a l’oposició al pla Caufec, l’octubre de l’any passat, va tenir lloc una de les manifestacions més massives que es recorden a Esplugues
FOTO: Anna Celma
A principis d’aquest mes, una notificació emesa pel jutjat penal número 11 de Barcelona va arribar a Esplugues de Llobregat. La comunicació citava vuit veïnes a judici per uns fets denunciats per la policia local el març de 2009 durant una concentració contrària al pla Caufec-Porta Barcelona. En el transcurs d’aquella protesta, 300 persones van entrar al ple municipal de l’Ajuntament d’Esplugues i la policia local va intentar impedir-ho. El judici s’ha convocat el 18 i el 19 de gener de l’any que ve.
El 18 de març de 2009, després de dos anys carregats d’accions de desobediència civil no violenta de les opositores al projecte urbanístic del pla Caufec-Porta Barcelona i de diverses sancions administratives imposades contra elles per part de l’Ajuntament d’Esplugues i el cos de Mossos d’Esquadra, el veïnat contrari al pla va convocar una concentració, coincidint amb un ple municipal. La concentració va comptar amb la participació de més de 300 persones, que també protestaven contra les penes multa que havien rebut prèviament algunes activistes i contra l’empresonament d’un dels opositors per negar-se a pagar les penes multa. En un moment de la concentració, les manifestants van voler entrar a les dependències municipals per portar la seva protesta al ple. La policia local va intentar impedir-ho i es van viure alguns moments de tensió.
Tot i que, al ple municipal, hi van entrar 300 persones, l’Ajuntament només en va denunciar vuit. Entre aquestes vuit persones, hi ha cinc activistes que ja van ser jutjats l’octubre de 2014 arran de la denúncia interposada per la policia autonòmica pels fets ocorreguts durant una manifestació de protesta contra l’inici de les obres, uns anys abans, quan prop de 1.500 persones van ocupar el recinte. Durant aquella manifestació, es van viure moments de tensió amb agents de les ARRO dels Mossos d’Esquadra, comandats pel sotsinspector Jordi Arasa. Finalment, totes les persones processades en aquell judici van ser absoltes.
NI MUTS NI A LA GÀBIA