Els dies 25 i 26 d’abril tindrà lloc a la Ciutat de la Justícia el darrer judici contra veïns d’Esplugues de Llobregat oposats al projecte urbanístic pla Caufec-Porta BCN des de 1991. Després que més de 70 persones hagin estat denunciades més de 230 ocasions entre 2004 i 2009 per activitats en defensa de Collserola, el 2016 té lloc el darrer judici contra veïns del municipi baixllobregatí. En aquest cas són vuit persones acusades per la Fiscalia d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics.
El jutjat penal número 11 de Barcelona ha citat a vuit veïns acusats per la Fiscalia de nou delictes d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics així com de vuit faltes de lesions i contra l’ordre públic. La suma total és de 15 anys de presó, penes-multa per valor de 6.300 euros (o bé, 11 mesos i 20 dies de presó) i 5.050 euros d’indemnització a cinc policies locals. Aquestes acusacions es deriven d’uns fets de març de 2009 en què unes 300 persones entren a l’Ajuntament d’Esplugues per denunciar l’ingrés a presó d’un opositor al pla Caufec que acaba sense detencions ni identificacions policials. Set anys més tard vuit persones seran jutjades, cinc de les quals repeteixen en el jutjat després de ser absoltes en un judici pels fets de la manifestació del 6 d’octubre de 2007. Tres d’aquestes persones tenen risc real d’entrar a presó amb demandes de tres anys de presó.
El col·lectiu de suport ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ recorda que en aquesta lluita en defensa de Collserola des de 1991 tots els jutges han absolt a tots els veïns de tots els càrrecs de danys i atemptats a l’autoritat i les úniques penes han estat per desobediència a l’autoritat. «Encara no sabem què dictaminarà aquest cop la jutgessa (…). La condemna sense judici és la que comença en el moment que un policia et demana la documentació i no saps si durarà uns minuts, uns dies o una dècada amb la particularitat que a nosaltres ja ni ens demanen la documentació. Aquesta condemna és responsabilitat de Sacresa, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local».
Aquest judici té lloc quan es pretenen reactivar les obres del tristament famós pla Caufec i que s’ha rebatejat i redefinit per tal de superar tots els esculls de l’oposició veïnal. Les encausades remarquen que és la seva activitat política la que les porta a judici i que l’Ajuntament ha promogut la judicialització d’un conflicte polític amb l’objectiu de tractar la lluita contra l’especulació urbanística com un problema d’ordre públic en comptes de buscar solucions negociades amb el veïnat.
Fa tres anys que ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ es troba en un procés de diàleg amb l’Ajuntament per resoldre aquest conflicte penal de manera política. Malgrat les declaracions institucionals, cinc agents de la Policia Local —sota les ordres de l’alcaldessa Pilar Díaz (PSC) avui i fa deu anys— es neguen a acceptar un pacte amb Fiscalia per què no se celebri el judici.
Crònica d’una jornada antirrepressiva a Esplugues en suport a les persones que aniran a judici els pròxims dies 25 i 26 d’abril per una protesta de l’any 2009 contra les penes imposades a opositores al projecte urbanístic pla Caufec.
per Joan Prat a la Directa
Dissabte 16 d’abril es va celebrar a Esplugues de Llobregat una jornada de suport als encausats pels fets ocorreguts el març de 2009, quan prop de 300 persones que protestaven contra el projecte urbanístic conegut com Pla Caufec i les penes multa que arrossegaven moltes activistes contràries a aquest pla urbanístic van entrar al ple municipal de l’Ajuntament d’Esplugues i la policia local va intentar impedir-ho. Com a conseqüència d’aquells fets, vuit veïns aniran a judici els dies 25 i 26 d’abril i s’enfronten a les denúncies de la policia local per atemptat contra l’autoritat, desordres públics i faltes de lesions. Vam passar per aquest municipi per informar del desenvolupament la jornada i vam infiltrar dos redactors en alguns dels equips participants en el Torneig de Futbol Antirrepressiu que va inaugurar la jornada.
“Ni repressió ni depressió” és un dels lemes que ha fet servir el col·lectiu Ni Muts ni a la Gàbia per fer front a aquest darrer judici d’activistes espluguines en defensa de Collserola. I que, millor que un torneig de futbol, per espantar la depressió si les integrants dels equips que hi participen es coneixen gairebé totes de trobar-se a manifestacions, accions, xerrades i concentracions a comissaries i jutjats? Si hi afegim que l’objectiu declarat per l’organització era jugar i passar-s’ho bé i que no hi hauria equip guanyador, ja només faltava la barra oberta des del primer minut, uns comentaristes sense pudor i un àrbitre disfressat de jutge.
Així doncs, a dos quarts d’onze del matí, comencen a arribar les jugadores dels tretze equips que s’han inscrit al torneig a la pista coberta del Parc d’en Pou d’en Fèlix. La gent de Ni Muts ni a la Gàbia ja hi són des de primera hora amb tot preparat per rebre les assistents i fent el que millor saben fer: penjar pancartes gegants per tota la zona on es desenvoluparà la jornada. Com la majoria de participants troben el nom massa llarg, al final es queda en ‘patxanga antirrepre’; és més curt i així ens entenem totes. El segon escull que han de superar les organitzadores és que la majoria d’equips porten samarretes negres; coses que passen quan organitzes un torneig de futbol amb la gent dels moviments socials a Barcelona i rodalia. Però les organitzadores ja havien previst aquesta casuística i porten unes quantes armilles de color taronja, que les participants es resignen a posar-se, doncs tapen les serigrafies reivindicatives de les seves samarretes.
#NiRepreNiDepre
El pròxim 16 d’abril volem convidar a totes les persones, entitats, organitzacions i col·lectius que sempre han estat al nostre costat. A Esplugues de Llobregat estem de Festa Major, ja que tanquem la darrera campanya de Ni Muts ni a la Gàbia. Els dies 25 i 26 d’abril jutgen de nou la lluita noviolenta en defensa de Collserola i contra la prepotència institucional del PSC a la «Ciutat de la Justícia»
Nosaltres encara flipem quan després de tant de temps ens seguim retrobant amb qui un dia vam coincidir a una assemblea, un bidó de ciment, una xerrada, una festa, ‘Està tot fatal’, ‘BCN Meeting Point’… Sabem que és una opció política però que també és fruit de l’estima mútua i sincera i que, més enllà de victòries a les lluites, el que val és no oblidar-nos ni descuidar-nos quan ens volen mal. Per això, valorem per sobre de tot seguir teixint xarxa amb la gent que coneixem fa molts anys i amb la que encara hem de conèixer perquè la transformació social està formada de molts fils i nusos que es van lligant constantment. Això dóna sentit a la nostra lluita per defensar un pedaç de muntanya de l’especulació del pla Caufec per la capacitat de teixir xarxa i d’oferir respostes.
En aquesta lluita tots els jutges ens han absolt de tots els càrrecs de danys i atemptats a l’autoritat. Les úniques penes, i amb orgull, són per desobediència a l’autoritat. Ara, el 25 i 26 d’abril tindrem un altre judici amb pràcticament les mateixes acusacions i les mateixes persones. Encara no sabem què dictaminarà aquest cop la jutgessa, però sí que sabem qui ens va condemnar i ens condemna a viure ja fa 9 anys amb la incertesa de no saber quin camí prendrà la repressió a les nostres vides, com si no fos suficient amb les condemnes d’una precarietat galopant. La condemna sense judici és la que comença en el moment que un policia et demana la documentació i no saps si durarà uns minuts, uns dies o una dècada amb la particularitat que a nosaltres ja ni ens demanen la documentació. Aquesta és la condemna que fa anys que complim i que cadascú suporta tan bé com pot. Aquesta condemna és responsabilitat de Sacresa, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local.
Cal remarcar que fa 3 anys que estem en un procés de diàleg amb l’Ajuntament per resoldre aquest conflicte penal de manera política i pocs resultats tangibles hem tingut. Tan pocs que quan el mes de gener ens reunim amb Fiscalia per estudiar una possible «conformitat» judicial i no haver d’anar a judici, 5 agents de la Policia Local —sota les ordres de l’alcaldessa P.D. del PSC avui i fa 10 anys— es neguen a acceptar un pacte amb el qual la fiscal hi estava d’acord. El resum és que anem a judici perquè 5 agents ho volen.
No ens penedim de res. No volíem que s’edifiqués la muntanya i no volem. Ara, bancs i constructores estan de conxorxes per tornar a edificar sota nous criteris de rendibilitat. No ens penedim de res, però ni els que seurem a la banqueta dels encausats ni el grup de suport vam néixer amb vocació de dedicar-nos a la lluita antirepressiva: el que ens movia era la defensa del territori.
Amb aquest motiu són les activitats per difondre i aconseguir suports, volem que lligat a la lluita antirepressiva hi hagi components antidepressius, diguem-ho així. No hem deixat de fer allò amb el que ens sentim a gust, sense abandonar el contingut polític; hem plantejat una campanya festiva, on tothom que ha volgut ha pogut trobar-hi el seu espai.
Seguim dient que la muntanya d’Esplugues també forma part de la nostra cultura i que l’Ajuntament sempre ens ha volgut silenciades tot fent pressió a entitats del poble amb una política ben recargolada de subvencions i cessió de locals. Malgrat aquesta dinàmica taaaan democràtica, moltes de les entitats espluguines ja van donar suport a la campanya anterior de Ni Muts ni a la Gàbia que va significar un retrobament de lluites en defensa del territori i contra l’especulació. També va esdevenir un pont de solidaritat entre col·lectius antirepressius a més d’aplegar en la seva cloenda la manifestació més multitudinària i diversa de la història recent d’Esplugues. I és que no cal haver estat en contra del pla Caufec per entendre que aquest és un judici polític que pretén castigar a unes quantes cares visibles com tampoc cal estar en contra de l’especulació urbanística per concloure que a Esplugues en concret ha demostrat ser un model fracassat doncs els arguments en contra de la política del totxo continuen vigents.
No ens trobaran mirant al pou de la tristesa. Ens reconeixem en l’alegria d’estar juntes, compartint i aprenent. Reivindiquem la desobediència festiva com una eina legítima i esperem tornar-nos a veure aquest mes d’abril perquè és molt important ajuntar força, energia i estima en el mirall de la solidaritat. Ens sentim vives quan veiem que la solidaritat no és només una paraula sinó un sentiment d’estima, empatia i resistència.
Ja sabeu que no som innocents de desobeir ni l’especulació ni la repressió i per això ens volem fer acompanyar de totes amb les que us sentim còmplices.
Gràcies per ser-hi!!
Què passa quan a una persona propera la volen portar a la presó? sota aquest títol acollirem al Casal Popular La Barrina una xerrada, debat i vermut el proper dissabte 9 d’abril a les 12h, organitzada per les companyes de .
Molts processos de lluita política, massa freqüentment, acaben amb una repressió molt dura per part dels poders de l’estat contra les persones individuals que van donar la cara pels drets col·lectius. Un cas paradigmàtic n’és la lluita contra l’especulació immobiliària del Pla Caufec a Esplugues, però hi ha molts d’altres. Vaguistes, sindicalistes, estudiants, sobiranistes, feministes o activistes pel dret al propi cos.
I no només empresona la llibertat de les encausades, també toca a les que ens trobem al seu entorn. Fills, companyes, parelles, amics, pares, avies. Com els afecta la repressió? I en aquest cas, especialment també ens toca a nosaltres ja que afecta a un company ben proper.
Ens veiem el dissabte 9 a les 12h al Casal Popular La Barrina!
7 d’abril a les 19’30h al CSA Can Vies: Xerrada -Debat amb Ni Muts Ni a la Gàbia i membres de la campanya per la Insubmissió a les Penes Multa.
En acabar, hi haurà un fantàstic sopador per l’autigestió de Ni Muts Ni a la Gàbia
Organitza Comissió Antirepressió de l’ABS i Jóvens de les Terres de l’Ebre
NI MUTS NI A LA GÀBIA