Darrer judici contra veïns d’Esplugues en defensa de Collserola

POSTED IN Actualitat Judicial, General 25 abril 2016

Els dies 25 i 26 d’abril tindrà lloc a la Ciutat de la Justícia el darrer judici contra veïns d’Esplugues de Llobregat oposats al projecte urbanístic pla Caufec-Porta BCN des de 1991. Després que més de 70 persones hagin estat denunciades més de 230 ocasions entre 2004 i 2009 per activitats en defensa de Collserola, el 2016 té lloc el darrer judici contra veïns del municipi baixllobregatí. En aquest cas són vuit persones acusades per la Fiscalia d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics.

NIMUTS convocatoria judici abril2016

El jutjat penal número 11 de Barcelona ha citat a vuit veïns acusats per la Fiscalia de nou delictes d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics així com de vuit faltes de lesions i contra l’ordre públic. La suma total és de 15 anys de presó, penes-multa per valor de 6.300 euros (o bé, 11 mesos i 20 dies de presó) i 5.050 euros d’indemnització a cinc policies locals. Aquestes acusacions es deriven d’uns fets de març de 2009 en què unes 300 persones entren a l’Ajuntament d’Esplugues per denunciar l’ingrés a presó d’un opositor al pla Caufec que acaba sense detencions ni identificacions policials. Set anys més tard vuit persones seran jutjades, cinc de les quals repeteixen en el jutjat després de ser absoltes en un judici pels fets de la manifestació del 6 d’octubre de 2007. Tres d’aquestes persones tenen risc real d’entrar a presó amb demandes de tres anys de presó.

El col·lectiu de suport ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ recorda que en aquesta lluita en defensa de Collserola des de 1991 tots els jutges han absolt a tots els veïns de tots els càrrecs de danys i atemptats a l’autoritat i les úniques penes han estat per desobediència a l’autoritat. «Encara no sabem què dictaminarà aquest cop la jutgessa (…). La condemna sense judici és la que comença en el moment que un policia et demana la documentació i no saps si durarà uns minuts, uns dies o una dècada amb la particularitat que a nosaltres ja ni ens demanen la documentació. Aquesta condemna és responsabilitat de Sacresa, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local».

Aquest judici té lloc quan es pretenen reactivar les obres del tristament famós pla Caufec i que s’ha rebatejat i redefinit per tal de superar tots els esculls de l’oposició veïnal. Les encausades remarquen que és la seva activitat política la que les porta a judici i que l’Ajuntament ha promogut la judicialització d’un conflicte polític amb l’objectiu de tractar la lluita contra l’especulació urbanística com un problema d’ordre públic en comptes de buscar solucions negociades amb el veïnat.

Fa tres anys que ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ es troba en un procés de diàleg amb l’Ajuntament per resoldre aquest conflicte penal de manera política. Malgrat les declaracions institucionals, cinc agents de la Policia Local —sota les ordres de l’alcaldessa Pilar Díaz (PSC) avui i fa deu anys— es neguen a acceptar un pacte amb Fiscalia per què no se celebri el judici.

1 COMMENTARI

  1. […] Gàbia organitza una jornada de suport, abans que els propers 25 i 26 d’abril se celebri un nou judici contra vuit veïns d’Esplugues de Llobregat per les protestes contra el Pla […]

Loading