Esplugues celebra la victòria popular de la desobediència

POSTED IN Actualitat Judicial, General 19 novembre 2014

Encara queda un altre judici contra vuit persones. Ni Muts ni a la Gàbia insisteix en la naturalesa política del conflicte

Un moment ahir de la celebració davant l’Ajuntament d’Esplugues. Foto: Anna Celma
19/11/2014

Ahir era dia de festa a Esplugues de Llobregat. Les abraçades i els petons anaven i venien per tota la plaça, el cava també. No era per menys: la gent que s’hi aplegava al davant de l’Ajuntament tenia ganes de compartir l’alegria continguda des del moment que al migdia havien conegut la notícia de l’absolució total per tots els encausats. Els nervis dels darrers mesos per fi havien esclatat i ho han fet amb grans somriures que han esborrat de cop dos anys d’angoixa de campanya antirrepressiva.

Com cada dia dels tres que ha durat el darrer judici contra els veïns opositors al pla Caufec, el col·lectiu de suport Ni Muts ni a la Gàbia havia convocat a les set de la tarda una assemblea informativa per explicar al veïnat el que va passar a la Ciutat de la Justícia. No calien massa detalls i els parlaments han reafirmat el caràcter polític de la repressió tot començant amb un comunicat del PSC de l’any 2007 on qualificava la Plataforma Popular contra el pla Caufec de “minúscul grup de radicals que fan servir mètodes antidemocràtics”. Un dels encausats ha explicat que el delicte és la victòria popular d’aturar el pla Caufec des de l’any 1991 i per això els han portat a judici. Aquesta absolució també la vivien com una victòria més en la llarga lluita contra el projecte urbanístic i per això a la plaça l’ambient era de festa i ha començat la música.

La gent més propera als encausats i a la lluita per la seva absolució no s’ho volia perdre i més de 200 persones feien pinya per escoltar als membres de Ni Muts ni a la Gàbia “la pressió popular i la campanya al carrer són les que han aconseguit aquesta absolució”, afirmen des del col·lectiu de suport. L’advocada del cas, Anaïs Franquesa, ha qualificat el procés com “la millor campanya antirrepressiva que he vist mai, que ha connectat i empatitzat amb la gent que ha assumit que això li podia haver passat a qualsevol”.

Següent judici

Encara queda un altre judici contra vuit persones —on cinc dels absolts tornaran a seure a la banqueta dels acusats. La Fiscalia demana fins a tres anys de presó per tres dels encausats pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat i reclama indemnitzacions de milers d’euros. Un dels punts importants de la campanya era la por a la presó per la duplicitat de les condemnes. Ara el següent judici es pot afrontar sense antecedents penals. Ni Muts ni a la Gàbia insisteix en la naturalesa política del conflicte i afirma que esgotarà totes les vies polítiques abans de l’inici del judici on està implicat el govern d’Esplugues i la seva policia local.

TESTIMONIS A LA PLAÇA

Sònia Juan
“Després dels nervis i l’angoixa, avui és dia d’alliberament; però sense abaixar la guàrdia doncs encara hi ha gent encausada. S’ha de seguir lluitant i no perdre’ns en l’eufòria”

Foto: Anna Celma

Víctor Martínez
“Ha estat una lluita col·lectiva per la llibertat fruit de molts anys de lluita i treball doncs han estat set anys esperant el judici i molts més de lluita contra el pla Caufec”

Foto: Anna Celma

Anaïs Franquesa
“Victòria pel dret a la protesta. El moment més emotiu és una de les últimes paraules d’un dels encausats quan parla dels set anys d’angoixa pensant que podia entrar a presó”

Foto: Anna Celma

Pepe Rovira
“Ni Muts ni a la Gàbia ni a la garjola. Els volem i els tindrem lliures com ocellets per Collserola. En aquesta lluita haurem d’anar mirant com no tenir por però sí cuidar-nos”

Foto: Anna Celma

Aïda Cuesta
“Confiava que sortís l’absolució i estic molt feliç que hagi acabat així i que tot hagi caigut pel seu propi pes. Avui s’ha de gaudir i demà ja començarem a preparar el següent judici”

Foto: Anna Celma

Raimundo Sánchez
“Els pobres si ens unim, a vegades també guanyem. Estem contents que l’esforç que hem posat en la campanya hagi tingut bons resultats”

Foto: Anna Celma

Loading