La Generalitat i la fiscalia no recorren l’absolució dels sis activistes del pla Caufec

POSTED IN Actualitat Judicial, General 23 desembre 2014

El jutjat penal número 27 de Barcelona decreta que la sentència és ferma i arxiva definitivament el cas

Acció de suport a les encausades al Departament d’Interior. FOTO: Victor Serri

Sis anys de periple judicial, però, finalment, tot ha quedat arxivat. Els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya i la Fiscalia General de Catalunya han intentat, durant tot aquest temps, que els sis activistes en defensa de Collserola anessin a la presó, però aquesta setmana han decidit llançar la tovallola. Així ho ha fet saber, a través d’una interlocutòria, el jutjat penal número 27 de Barcelona, que, davant l’absència de cap recurs contra la sentència absolutòria per part de les administracions públiques que van actuar com acusació durant la vista oral celebrada del 27 al 29 d’octubre, ha optat per declarar com a ferma la sentència que exculpa els nois de totes les acusacions.

Els fets jutjats van passar l’octubre de 2007 en el marc d’una manifestació de protesta per les obres del pla Caufec, durant la qual diverses activistes van entrar als solars on volien fer les obres i els antidisturbis –comandats pel controvertit sotsinspector Jordi Arasa– van carregar i es van enfrontar amb els joves. Tot i que en aquell moment no van detenir ningú, uns dies més tard, un comandament de la comissaria d’Esplugues de Llobregat va denunciar els sis joves perquè, segons va manifestar al judici, els podia reconèixer “encara que portessin la cara tapada”. El jutge, en la sentència absolutòria que es va fer pública el 18 de novembre, va qüestionar les paraules del mosso d’esquadra i va posar en dubte la validesa de la identificació dels activistes.


La setmana anterior al judici, es va celebrar una manifestació multitudinària als carrers d’Esplugues de Llobregat i una acció de protesta amb encadenament a dos bidons de ciment a les portes del Departament d’Interior. Arran d’aquesta acció també es va obrir un procediment penal instat pels Mossos d’Esquadra i, en relació amb això, l’advocada dels activistes, Anaïs Franquesa, en declaracions a aquest mitjà, s’ha mostrat optimista: “Es donen tots els requisits perquè aquesta causa sigui arxivada, és una acció simbòlica que queda clarament emmarcada dins el dret a la llibertat d’expressió i manifestació”.

Loading