La vostra rigidesa política genera tot aquest malson

POSTED IN General, Tarannà d'accions 23 octubre 2014

Carta oberta de Ni Muts ni a la Gàbia en relació al «Comunicat del PSC d’Esplugues davant l’imminent judici a diverses persones amb motiu de la seva participació en protestes contra el pla urbanístic Porta BCN»

Felicitem al partit que governa Esplugues fa més de 30 anys per aquesta voluntat de «puntualitzar i aclarir» alguns temes en relació al judici que 6 veïns tindran la propera setmana i que ho faci amb ànim «d’aportar la major informació possible». Aquesta voluntat no és la que ha caracteritzat els 23 anys d’evolució del pla Caufec a Esplugues i ens hauríem d’alegrar doncs per una vegada esperàvem que algú amb suficient coneixement de tots els racons municipals expliqués tot allò fosc i obscur que ha envoltat al megaprojecte urbanístic des de 1991.

Paper de l’ajuntament respecte al dret a la protesta

Diu el PSC que «l’Ajuntament d’Esplugues ha respectat i respectarà en tot moment, com no pot ser d’una altra manera, el dret de manifestació i la llibertat d’expressió, sempre que es portin a terme pacíficament i que no ocasionin danys a la propietat pública o privada». Ens preguntem si agents de la Policia Local actuen pel seu compte quan multen a persones per penjar amb cel·lo cartells de ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ i no a altres entitats que ho han fet al mateix espai i de la mateixa manera? O quan recomanen a comerços que treguin cartells dels seus aparadors? O quan pressionen als instituts per a que no es facin xerrades informatives? Són ordres de la responsable política de la Policia Local o el típic discurs de la poma podrida quan agents persegueixen i agredeixen a joves per fer pintades? No creiem que hi hagi treballadors de la neteja d’Esplugues que per la seva pròpia voluntat només arrenquin cartells relacionats amb el pla Caufec. Coneixem les pressions a diferents entitats per tal de negar espais i expressions de protesta a la lluita contra el pla Caufec i per això tampoc creiem que sigui una decisió individual de qui atén a l’espai municipal “El Remolí” que no deixi fer xerrades sobre el pla Caufec i en canvi no posi cap problema per fer un concurs de Play Station.

No tenim ganes que l’equip d’advocats de l’ajuntament es querelli contra nosaltres i per això en cap cas volem afirmar que el PSC porta 30 anys aplicant el caciquisme polític més brut contra AAVV i entitats diverses a cop de subvenció i cessió d’espais. No necessitem que amb els problemes judicials que tenim a sobre els que manen de veritat a l’ajuntament ens acusin de difamació i per això no ens veiem amb cor d’afirmar que només hi ha dues persones que en 23 anys de tramitació de pla Caufec han participat a totes les reunions amb les empreses promotores. Fins no fa gaire sempre culpàvem a l’ex alcalde condemnat per prevaricació Toni Pérez de ser l’ideòleg de la política urbanística especuladora i insostenible d’Esplugues perquè no érem conscients del poder que tenen les persones que controlen l’àrea d’urbanisme fa anys i fins i tot dècades.

Podríem seguir amb la presumpta llista de pressions soterrades, silencioses i sense rastre denunciable però no cal. Forçant el símil, a Al Capone mai el van poder enxampar amb crims de sang i només el van poder detenir per evasió d’impostos. Com podríem qualificar aquest comunicat de maig de 2007 del PSC local quan tres activistes de la Plataforma Popular contra el pla Caufec van mantenir una protesta a 50 metres d’alçada durant tres dies? És respectar o insultar el dret a la protesta pacífica? No insistim més, ho deixem aquí i esperem que el PSC no trenqui el seu primer punt del comunicat on assegura que «en cap moment ha interposat denúncia (…) contra cap de les persones participants en les diferents manifestacions de protesta contra el pla porta BCN». Aquest comunicat és una més de les diferents manifestacions de protesta contra el pla porta BCN.

Fets i imputacions

Com no ens agrada resoldre els conflictes polítics per la via penal, simplement demanem al PSC que retiri afirmacions del seu comunicat que vulneren el sacrosant constitucional dret a la presumpció d’innocència. Al seu comunicat diu: «Aquest judici i les penes que es demanen no han estat conseqüència del simple exercici del dret de manifestació (…) sinó pel desenvolupament d’aquestes protestes en les que es van provocar danys a materials d’obra i lesions a membres del cos de Mossos d’Esquadra i Policia local»; i també: «El PSC d’Esplugues constata que els fets es van produir i que, per tant, se’n poden derivar responsabilitats però, tanmateix, considerem que les penes sol•licitades als encausats són excessives, quan un dels principis de la justícia ha de ser l’equitat i proporcionalitat».

La presumpció de veracitat dels agents de l’autoritat no és el primer cop que ens porta a judici per atemptat a l’autoritat i el PSC utilitza arguments dels atestats policials per atribuir uns fets a unes persones sense que un tribunal ho hagi jutjat. Realment heu llegit els atestats policials? O alguna neurona desviada us fa invertir la lògica teòrica de la presumpció d’innocència on els encausats hauríem de ser innocents fins que es demostri el contrari? El PSC «constata» la nostra culpabilitat i pretén quedar bé rebaixant la gravetat d’uns fets que potser no són ni tan sols atribuïbles als encausats o a cap manifestant. Sempre hem assumit les conseqüències dels nostres actes i mai ens n’hem amagat: heu vist els vídeos d’aquella manifestació? deu mossos lesionats? cap actitud proporcionalment reprobable de cap agent? cap excés de cap uniformat del qual se’n pogués derivar alguna responsabilitat?

Legalitat del pla Caufec-Porta BCN

Diu el PSC: «Els tribunals de justícia sempre han donat la raó, en reiterades ocasions, al planejament urbanístic que va originar les protestes, en desestimar els contenciosos plantejats contra els acords de l’Ajuntament i de la Generalitat».

La realitat és que cap tribunal de justícia ha donat la raó al pla Caufec, simplement s’han tret de sobre de manera vergonyosa a les AAVV oposades. Gairebé de manera similar com la Direcció General d’Urbanisme de Barcelona mai més va ser consultada sobre aquest planejament urbanístic des de que el 1993 va emetre els seus informes alertant d’irregularitats.

Així, el 2005 el TSJC va redactar 11 fulls sobre un expedient de 6.000 folis sense un sol comentari a les proves contundents aportades contra les irregularitats del projecte urbanístic. La sentència desestimava tots els fonaments de dret amb la mateixa fórmula: no hi ha suficients proves per demostrar les irregularitats i desestimaven alguna de les al·legacions presentades amb «carece de la necesaria apoyatura probatoria» o «falta el necesario apoyo probatorio».

Respecte als 110.000 m2 de zona verda municipal procedent de la urbanització de Ciutat Diagonal que l’ajuntament incorpora al projecte i després nega la seva titularitat, el Tribunal Superior diu que «la prueba practicada no es suficiente para acreditar lo alegado». Cal dir que les proves són el conveni que signa en el seu dia l’ajuntament amb els promotors de la urbanització i els plànols i la descripció dels terrenys que coincideixen exactament amb els plànols del pla Caufec. Doncs no eren suficients ja que l’ajuntament —que no va proporcionar tots els documents requerits en el procés— negava aquest fet.

Respecte al llarg llistat d’irregularitats denunciades, el Tribunal destaca per algunes d’elles que «no hi ha norma» esquivant els arguments jurídics per frenar l’aberració mediambiental i social. Al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li va semblar normal que en el projecte aprovat per l’Ajuntament s’hagués mentit sobre el cost de soterrament de les línies elèctriques, que es multipliqués per set l’edificació permesa al PGM, que els beneficis obtinguts per la constructora fossin desorbitats i superessin injustificadament el cost de soterrament, que era el motiu que va servir d’excusa per a aprovar el pla. La seva sentència va considerar que, encara que es van demostrar les irregularitats denunciades per les associacions veïnals i certificades per pèrits judicials, allò era un afer en el que no li corresponia ficar-se.

És veritat: cap tribunal de justícia s’ha atrevit a frenar jurídicament el pla Caufec, coses de la vida, què hi farem? Pretenien que seguíssim gastant diners en processos judicials milionaris, eterns i surrealistes? Vam sortir al carrer a posar el cos per frenar les màquines del pla Caufec.

Arguments obsolets per a una nova època

Resulta desgastant seguir denunciant un model urbanístic insostenible que, per sort, ha demostrat la seva inviabilitat econòmica els darrers anys. És vergonyós que el PSC d’Esplugues segueixi dient molts anys després de l’auge de la febre del totxo que «està convençut que el pla Porta BCN significarà un pas decisiu en la dinamització de l’economia local, amb la creació d’un Parc d’Innovació Empresarial i un impuls fonamental en la creació d’ocupació». Cal dir alguna cosa a aquesta insensatesa? Cal recordar que amb aquesta suposada reactivació del projecte només fan menció a una primera fase que només contempla 600 habitatges de luxe? On és el metro? On els equipaments que adornaven el projecte? On els pisos socials?

Des dels inicis del pla Caufec les associacions veïnals oposades —perquè les que no ho fan és per servitud partidista— van creure que els mecanismes “legals” eren una eina vàlida per a fer sentir la seva veu. Han estat molts anys d’esforços per a intentar obrir vies de diàleg amb el govern municipal però només han servit per adonar-se de què han estat enganyades sistemàticament, se’ls hi ha amagat informació, se’ls hi han fet promeses de participació que no s’han complert. S’ha practicat joc brut amb l’objectiu de fer avançar el projecte a qualsevol preu i passant per damunt de persones, idees i ètica.

La rigidesa del PSC és la que ha fet créixer un conflicte polític que s’hagués desactivat amb unes AAVV fent-se la foto al costat d’un pla Caufec revisat i rebaixat si l’ex gerent, portaveu del govern, primer tinent d’alcalde i etern govern a l’ombra no hagués sentenciat l’any 2001 que no es tocava ni un sol metre del projecte. Som a l’any 2014 i els membres del PSC només pensen en mantenir butaques a qualsevol despatx a sou públic o privat ja que elecció rere elecció el seu omnipoder es va deteriorant. La seva estratègia d’enroc al voltant del pla Caufec ha provocat aquest conflicte polític des de l’any 1991; nosaltres assumim la nostra part de responsabilitat, el PSC no deixa de tirar pilotes fora.

Creiem en la política i seguim en disposició de parlar, dialogar, negociar i resoldre els conflictes de qualsevol manera que no sigui la repressiva. Ja sabem que mai demanareu la retirada de càrrecs, és quelcom que va més enllà de la suposada i teòrica separació de poders. Aquí estem, malgrat no us agradi.

 Ni Muts ni a la Gàbia, 23 d’octubre de 2014

Document annex: Comunicat PSC maig 2007

        
nimutsnialagabia.org 

        

1 COMMENTARI

  1. […] xoc frontal del consistori amb Ni muts i a la gàbia -veieu la resposta al comunicat del PSC Esplugues-, que defensa la inocència dels encausats, però recolzament institucional per part de […]

Loading