Veïnes d’Esplugues es proclamen “no innocents” en solidaritat amb les processades per l’oposició al Pla Caufec

POSTED IN General 28 desembre 2015

Ni Muts Ni a la Gàbia, campanya de suport de les encausades per l’oposició a un macroprojecte urbanístic frustrat per la crisi, ha presentat avui una campanya per denunciar una intenció política en els judicis vinculats a la protesta previstos pel gener

28/12/2015
publicat a Directa

Ni Muts Ni a la Gàbia, grup de suport de les encausades per les protestes contra el pla Caufec, ha presentat avui una campanya sota el títol “No som innocents” amb la qual pretenen conscienciar a l’opinió pública de què la seva activitat política en defensa de Collserola és el que realment es porta a judici. El col·lectiu ha difós un fals comunicat on informa que les més de 70 persones que entre els anys 2004 i 2009 van ser sancionades i denunciades per la seva implicació en la lluita veïnal contra el projecte urbanístic pla Caufec demandaran el PSC d’Esplugues per danys i perjudicis. També ha publicat un vídeo en el qual apareixen diferents veïnes d’Esplugues afirmant que “no som innocents de desobeir l’autoritat o de protestar contra la injustícia”.


La lluita de part del veïnat d’Esplugues de Llobregat contra els plans urbanístics que afecten la falda de Collserola ha estat marcada en l’última època per la utilització de la desobediència civil no violenta com a recurs freqüent a l’hora de denunciar la implicació de l’Ajuntament, la Generalitat i la constructora Sacresa com a principals impulsors del pla Caufec. Anys més tard, un cop aquell projecte urbanístic va ser aparcat per la fallida de Sacresa, diferents veïns del poble rebien notificacions dels jutjats on se’ls informava de l’apertura de processos judicials on es demanen penes de presó per fets vinculats a protestes contra el pla Caufec. La desobediència protagonitzada per activistes que es penjaven des de diverses infraestructures o s’encadenaven davant de les seus dels responsables econòmics i polítics del conflicte veïnal va tornar a recuperar el seu lloc als moviments socials d’aquest municipi del Baix Llobregat. Aquesta vegada, ja no per denunciar l’especulació urbanística, sinó per fer front a la repressió. En un nou capítol de l’assetjament institucional contra l’oposició veïnal al pla Caufec i just quan s’està gestant nou impuls empresarial per executar-lo, els dies 18 i 19 de gener de 2016, vuit veïnes d’Esplugues seran jutjades pels fets ocorreguts durant l’entrada a un ple municipal l’any 2009 com a protesta per l’aplicació de  penes de multa a opositores al pla Caufec.

El 20 de novembre de 2004 la lluita veïnal contra el pla Caufec fa un gir que acabarà marcant la realitat quotidiana d’Esplugues i sobretot dels seus moviments socials més antagonistes. Aquell dia, un grup d’activistes contràries al pla urbanístic liderat per la constructora Sacresa i apadrinat per l’Ajuntament d’Esplugues, va dur a terme una acció davant de la seu de la constructora al bell mig de l’Avinguda Diagonal a Barcelona.

El col·lectiu ha difós un comunicat coincidint amb el Dia dels Innocents on informa que més de 70 denunciades demandaran el PSC d’Esplugues per danys i perjudicis

Durant el transcurs d’aquell acte simbòlic es van plantar arbres morts amb ciment, es van enganxar cartells, es va pintar el terra i es va fer una roda de premsa denunciant els plans de Sacresa per a la muntanya de Sant Pere Màrtir. En finalitzar l’acció dos activistes de la Plataforma Popular contra el Pla Caufec van ser detinguts i acusats de resistència i atemptat contra l’autoritat. Malgrat que mesos més tard van ser absolts, l’escalada repressiva de baixa intensitat va continuar durant anys tant per part de la policia local com dels mossos d’esquadra.

Durant els anys següents, les accions de desobediència van prendre protagonisme en la lluita veïnal contra el pla urbanístic, però és durant l’any 2007 quan s’intensifiquen les accions, en aquesta ocasió directament contra les obres que ja havien començat. Durant una setmana de lluita que es va impulsar amb el lema genèric “Està Tot Fatal”, vuit persones van ser posteriorment denunciades per delictes de desobediència, desordres i resistència, pel fet d’haver participat en diverses accions com una manifestació pels carrers d’Esplugues, un encadenament a la barana del balcó de l’ajuntament o l’estada de tres dies de tres activistes que es van penjar de la façana de les emblemàtiques Torres Symbol. Una persona més va ser també denunciada per atemptat contra l’autoritat per disparar amb una pistola d’aigua a l’alcaldessa d’Esplugues Pilar Díaz.

La desobediència com a protagonista

El mes de novembre del mateix any s’acusaven a 23 persones per una falta de desobediència per l’acció “aturem les màquines”. Entre les 23 persones també hi havia set fotoperiodistes que estaven donant cobertura informativa a l’acció. Un mes abans van succeir els fets que van acabar en el judici de sis activistes (i la seva posterior absolució) durant una manifestació contrària al pla Caufec que va comptar amb més de mil manifestants pels carrers del municipi. És també a finals de l’any 2007 quan una jutgessa va condemnar a pagar una multa de 480 euros més les despeses judicials a un veí que es va negar a pagar-la per considerar-la desproporcionada.


Activistes contra el Pla Caufec encadenades a bidons de ciment davant la seu de la Conselleria d’Interior per protestar contra els primers judicis vinculats a l’oposició al Pla Caufec, l’octubre de 2014

Segons els activistes antiplacaufec, aquest procés policial i judicial, no només va comptar activament amb l’Ajuntament mitjançant l’ús de la policia local, sinó que es va estendre als intents de coacció cap a diverses entitats. I citen com a exemple les pressions cap al grup Ayllu, de la parròquia de Santa Gemma de Can Vidalet, que organitza la fira solidària de Santa Llúcia, per evitar la participació de l’Associació Veïnal de Finestrelles i La Miranda, oposades al pla Caufec, en l’esdeveniment. Un altre exemple que esmenten van ser les exigències a la colla castellera del poble perquè l’Exiliada, geganta d’Esplugues solidària amb la lluita contra el pla Caufec, marxés de la plaça de la vila durant la diada castellera de Festa Major del 2007.

Durant l’any 2008 les opositores al pla Caufec comencen a assumir també la denuncia contra les penes de multa que els recauen com a conseqüència de les seves protestes. A 15 de febrer d’aquell any, la Plataforma Popular contra el Pla Caufec tenia constància de la instrucció de 64 delictes i/o faltes relacionades amb accions en protesta contra el Pla Caufec per part dels tres jutjats d’Esplugues.

Nou judici contra vuit veïns

El punt àlgid d’aquella campanya contra les penes arriba el 18 de març de 2009. El veïnat contrari al pla Caufec va convocar una concentració, coincidint amb un ple municipal. La concentració va comptar amb la participació de més de 300 persones, que també protestaven contra les penes multa que havien rebut prèviament algunes activistes i contra el posterior empresonament l’abril següent d’un dels opositors per negar-se a pagar una pena de multa.

Ni Muts ni a la Gàbia ha convocat a una manifestació el dia 16 de gener a Esplugues i concentracions els dos dies de judici a la Ciutat de la Justícia

En un moment de la concentració, les manifestants van voler entrar a les dependències municipals per portar la seva protesta al ple. La policia local va intentar impedir-ho i es van viure alguns moments de tensió. Aquells fets s’han traduït quasi set anys més tard en un judici on seuran vuit persones com a acusades. Cinc d’aquestes persones acusades repeteixen en el jutjat després de sortir absoltes fa poc més d’un any d’un judici on es jutjaven els fets de la manifestació del 6 d’octubre de 2007. Tres d’aquestes persones tenen risc real d’entrar a presó amb demandes de 3 anys de presó.

“No som innocents”

Aquesta mateixa setmana s’ha confirmat que el judici tindrà lloc, doncs la defensa de les veïnes havia proposat a la Fiscalia una conformitat per la qual acceptaven les penes relacionades amb els desordres públics si es retiraven totes les demandes d’atemptat contra l’autoritat i indemnitzacions per lesions a cinc policies locals. La Fiscalia hi va estar d’acord si els agents retiraven les seves demandes d’indemnització, fet que no s’ha produït.

Ara, de nou, Ni Muts Ni a la Gàbia, a través de la campanya “No som innocents” denuncia que “l’Ajuntament ha promogut la judicialització d’un conflicte polític amb l’objectiu de tractar la lluita contra l’especulació urbanística com un problema d’ordre públic en comptes de buscar solucions negociades amb el veïnat que des de 1991 s’hi oposa al pla Caufec”. El col·lectiu ha convocat a una manifestació el dia 16 de gener a Esplugues i concentracions els dos dies de judici a la Ciutat de la Justícia.

Loading